Menu

Καταρράκτες της Νέδα

Νέδα: το ποτάμι που χόρευαν οι Νύμφες…

Το μοναδικό ποτάμι με θηλυκό όνομα, πότε ατίθασο, πότε γαλήνιο, μα πάνω απ’ όλα γοητευτικό, κυλά και χάνεται σε βαθιές σπηλιές και θέλει τρόπο για να το κατακτήσεις (σαν θηλυκό που είναι). Η Νέδα, που έδωσε το όνομά της στο ποτάμι, ήταν

Read more...

Φαράγγι Ριντόμου

Το φαράγγι του "Ριντόμου", βρίσκεται στην αρχή της Μεσσηνιακής Μάνης 15 χλμ. από την Καλαμάτα. Πρώτη ιστορική αναφορά γίνεται από τον Παυσανία (160 μ.Χ) όταν πέρασε από το φαράγγι, το οποίο αναφέρει ως Χοίρειο Νάπη δηλαδή η κοιλάδα των χοίρων 
Read more...

Tο φαράγγι του Βουραϊκού

Φυσικό αξιοθέατο στην περιοχή των Καλαβρύτων. Η διαδρομή έχει μήκος 22 χιλ. και έχει χαρακτηριστεί η καλύτερη σιδηροδρομική δραμμή των Βαλκανίων, βρίσκεται σε υψόμετρο 730 μ. κατά μήκος του ποταμού.
Read more...

Η Βάθεια

Η Βάθεια είναι η επιβλητικότερη έξαρση ενός τοπίου το οποίο ούτως ή άλλως φημίζεται για τη μοναδικότητά του.

Read more...

Αρχαιολογικός χώρος Νεμέας

Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Νεμέας έχει πολλά και σημαντικά αξιοθέατα για τον επισκέπτη όμως ο εντυπωσιακός ναός του Δία με τους τεράστιους 10 μέτρων κίονες και το Στάδιο επισκιάζουν τα υπόλοιπα. Το στάδιο έχει μήκος περίπου 180 μέτρα και την καλύτερη θέα στην κοιλάδα που φιλοξενεί τον χώρο.

Read more...

Καστάνιτσα, χωριό 1000 ετών

Η Καστάνιτσα είναι ένα από τα αρχαιότερα υπάρχοντα ορεινά Κυνουριακά χωριά του Πάρνωνα και σύμφωνα πάντα με τα γραπτά κείμενα και το αρχαιότερο Τσακωνοχώρι. Για τους Τσάκωνες πρώτος κάνει λόγο τον 9ο αιώνα μ.Χ. ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κων/νος ο Πορφυρογέννητος. Περί το 1000 μ.Χ. οι Τσάκωνες που απέμειναν από τις μεγάλες επιδρομές των Σλαύων άρχισαν το ειρηνικό τους έργο, απαραίτητο για την επιβίωσή τους. Λίγα χρόνια αργότερα - το έτος 1293 μ.Χ.- κάνει την επίσημη γραπτή του εμφάνισή του το πρώτο τσακωνοχώρι, η Καστάνιτσα. 

Read more...

Δερβενάκια

Το χωριό Δερβενάκια ανήκει στον νομό Κορινθίας και έχει μείνει στην ιστορία λόγο της μάχης που έγινε εκεί μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων τον Ιούλιο του 1822.

Μετά την θανάτωση του Αλή Πασά η Υψηλή Πύλη αποφάσισε να καταστείλει την Ελληνική Επανάσταση με κάθε τρόπο έτσι έστειλε στην Ελλάδα τον Μαχμούτ Πασά γνωστό και ως Δράμαλη.

Read more...

Δημητσάνα-μουσείο υδροκίνησης

     Το μουσείο υδροκίνησης της Δημητσάνας είναι ένα μοναδικό υπαίθριο μουσείο. Βρίσκεται στην ανατολική πλαγιά στο φαράγγι του Λούσιου ,1 χμ έξω από τη Δημητσάνα και καλύπτει έκταση 1 τετραγωνικού χιλιομέτρου. Περιτριγυρισμένο από ένα καταπληκτικό τοπίο, εκεί μπορεί κανείς να δει την παραδοσιακή τεχνολογία υδροκίνησης που ξεκίνησε περίπου το 16ο αιώνα.

Read more...

Όρκος Μανιατών στις 17 Μαρτίου 1821

 


Στις 17 Μαρτίου του 1821 στην Αρεόπολη συγκεντρώθηκαν οι πρόκριτοι της Μάνης και όλοι οι ένοπλοι Μανιάτες με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που είχε εκλεγεί αρχηγός από τη Συνέλευση των Κιτριών. Εκεί μετά τη δοξολογία, μπροστά στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, ύψωσαν το λάβαρο του Αγώνα, δηλαδή τη Μανιάτικη Σημαία. Η σημαία ήταν λευκή, με μπλε σταυρό στη μέση. Στη πάνω πλευρά έγραφε «ΝΙΚΗ Η’ ΘΑΝΑΤΟΣ» και στη κάτω το ένδοξο «ΤΑΝ ‘Η ΕΠΙ ΤΑΣ».

 

Read more...

Λουτρά Υρμίνης

      Κατά τη μυθολογία την πόλη Υρμίνη την έχτισε ο Άκτορας, γιός του Φόρβαντα, εγγονός του Λαπίθη και αδελφός του βασιλιά Αυγεία, προς τιμήν της μητέρας του Υρμίνης. Η Υρμίνη είναι πόλη προομηρική, τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης ζωής πηγαίνουν πίσω στην Παλαιολιθική και Νεολιθική εποχή. 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed