Menu

Καλάβρυτα-χιονοδρομικό-σπήλαιο Λιμνών- Πλανητέρο

Καλάβρυτα-χιονοδρομικό-σπήλαιο Λιμνών- Πλανητέρο

 Τα Καλάβρυτα είναι ιστορική κωμόπολη χτισμένη σε μια πλαγιά του Χελμού σε υψόμετρο 750μ. που διατηρεί πολλά από τα παραδοσιακά της στοιχεία. Στη θέση αυτή υπήρχε η αρχαία πόλη Κύναιθα, την οποία το 220πΧ κατέστρεψαν οι Αιτωλοί, ακολούθησε ο Φίλιππος ο Ε της Μακεδονίας και την εξαφάνισαν αργότερα οι επιδρομές Γότθων και Σλάβων. Τα Καλάβρυτα στα χρόνια της Φραγκοκρατίας υπήρξαν έδρα βαρονίας. Απελευθερώθηκαν με τη βοήθεια του Μυστρά και πέρασαν στην κηδεμονία των Παλαιολόγων.  

   Το 1460, με την πτώση του κάστρου της Οριάς,(στο λόφο πάνω από την πόλη), υπέκυψαν στους Τούρκους και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης καταστράφηκαν δυο φορές. Η μεγαλύτερη τραγωδία στη σύγχρονη ιστορία της πόλης συνέβη στις 13 Δεκεμβρίου 1943 όταν τα ναζιστικά στρατεύματα εξόντωσαν όλο τον αρσενικό πληθυσμό άνω των 13 ετών, περίπου 1,400 άτομα. Σήμερα τα Καλάβρυτα είναι μια σύγχρονη πόλη 2,000 κατοίκων, εμπορικό κέντρο της περιοχής, καθώς και γοργά αναπτυσσόμενος τουριστικός προορισμός. 
     Το χιονοδρομικό κέντρο εκτείνεται έξω από τον ξηρόκαμπο (1700 μ υψόμετρο)έως τη Νεραϊδοράχη (2,347μ) στις βόρειες πλαγιές του Χελμού.Διαθέτει σχολή για σκι και 12 πίστες για όλα τα επίπεδα, με 7 αναβατήρες, 5 συρόμενους και 2 εναέριους. Οι πίστες είναι συνολικού μήκους 25χλμ. Στον ξηρόκαμπο βρίσκεται και το κτίριο υποδοχής, με καφετέρια και πάρκινγκ, από όπου ξεκινά ο αναβατήρας που οδηγεί στη Βαθιά Λάκκα (1850μ). Εκεί θα δείτε και το τουριστικό περίπτερο του ΕΟΤ, με κοινόχρηστους χώρους, καφέ και εστιατόριο, ιατρείο και κατάστημα ενοικίασης και πώλησης ειδών χιονοδρομίας. Στα 2100μ υπάρχει καταφύγιο ορειβατών. 

Χιονοδρομικό

      Το σπήλαιο των λιμνών είναι ένα τριόροφο σπήλαιο με 13 κλιμακωτές λίμνες, στοές και διαδρόμους. Σταλακτίτες και σταλαγμίτες κοσμούν τις πανύψηλες, μέχρι και 30μ. οροφές του, σχηματίζοντας "πολυελαίους" και "μέδουσες". Ανακαλύφθηκε το 1964 από κατοίκους των Καστριών. Ο κάτω όροφος του σπηλαίου παρουσιάζει έντονο παλαιοντολογικό ενδιαφέρον. Εκεί βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ανθρώπων και διαφόρων ζώων, ανάμεσά τους και ενός ιπποποτάμου του είδους Hippopotamus Anticus. Οι επισκέπτες δυστυχώς δεν μπορούν να επισκευτούν τον πρώτο όροφο, λόγω των ανασκαφών, λλά μπορούν να θαυμάσουν τη μια λίμνη και την αρχή του σχηματισμού της δεύτερης.    

 

 

 

      Τις λίμνες χωρίζει ένα φράγμα ύψους 2,5 μέτρων. Πλανητερο. Πανέμορφο τοπίο, με χιλιάδες πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Θα δείτε τις φημισμένες πηγές του Αροάνιου Ποταμού, το ιχθυοτροφείο με τις πέστροφες και την τεχνιτή λίμνη με τους κύκνους. Παρά την τουριστική ανάπτυξη, η περιοχή δεν έχει χάσει την ομορφιά της. Υπάρχουν πολλές ταβέρνες, όπου μπορείτε να απολαύσετε σολομό και νόστιμη πέστροφα.
 
 
Πλανητέρο
 
 
Last modified onFriday, 01 March 2013 10:43
More in this category: « Πλατανιώτισσα

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.